HFC Haarlem Internationals

 

1982

Engeland en Argentinië voeren oorlog om de Falklandeilanden en wielrenner Jan Raas wint de klassieker Parijs-Roubaix

In Suriname vinden de decembermoorden plaats, een van de slachtoffers is André Kamperveen oud voetballer van Hfc Haarlem en Italië wordt wereldkampioen voetbal.

Onze club speelt mee in de UEFA cup en tijdens de verloren wedstrijd tegen Spartak in Moskou vallen veel doden en in dit jaar speelt voor de laatste keer een speler van een Haarlemse club voor het Nederlands elftal,Edward Metgod staat op doel in de interland van Oranje tegen het Frankrijk van Platini.

Eerder dat jaar speelde Ruud Gullit van onze club in de interland tegen Griekenland, dit was in een periode dat we Europees voetbal speelde en hoog in de eredivisie eindigde.

Gullit en Metgod waren de laatste in een lange rij spelers. Vanaf het begin van het voetbal in ons land tot begin jaren 50 speelde er veel meer spelers van de club  in het Nederlands elftal.

Van 1894 tot 1906 in de begintijd van het voetbal in ons land werden er 18 officieuze interlands gespeeld met spelers van de club, Jan van den Berg,Muis Kruseman,Herman Gerth-van-Wijk en Hein Kremer speelde in deze niet officiële interlands, in 1898 zelfs met z’n vieren samen .

De eerste officiële interland van het Nederlands elftal werd gespeeld op 30 april 1905 tegen en in België, In deze interland speelt Piet Stol mee, Oranje dat toen nog in het wit speelde won met 1-4. Onze club  leverde van alle grote Haarlemse clubs de meeste internationals af, 17 man.

Na Piet Stol (2 interlands) speelde Nico de Wolf (3x),Jur Haak (2x),Gerrit Bouwmeester (1x),Piet Tekelenburg (2x),Martien Houtkooper (1x), Arie Bieshaar (4x),Henri Baay (2x) Klaas Breeuwer (1x) en Wiggert van Daalen sr (1x) De bekendste was ongetwijfeld Kick Smit met 26 doelpunten in 29 interlands, hij staat nog 10e op de topscorerslijst aller tijden van Oranje. De club leverde eind jaren 40 Wim Roosen aan Oranje, goed voor 6 interlands en begin jaren 50 speelde Joop Odenthal (12x)  ,Kees Kuys (4x) en Piet Groeneveld (3x) wedstrijden in Oranje.

De laatste twee waren dus Ruud Gullit (2x) en Edward Metgod (1x), we verwachten natuurlijk  met alle plannen voor een terugkeer van de club dat zij niet de laatste internationals van de club zullen zijn.

‘Joop Odenthal’