Jan van den Berg

Een vergeten sportheld

Een van Haarlems grootste clubiconen, de grote naam bij de club in de eerste 50 jaar, eerste international en (ere) voorzitter was Jan van den Berg.

Jan van den Berg werd in 1879 in Haarlem geboren, zijn vader had stalhouderijen, hotels en was eigenaar van café “Neuf”, later werd dit een hotel met de naam “Centraal”, het was tevens het woonhuis van de familie. Het pand stond aan het begin van de grote Houtstraat waar nu de Albert Heijn zit, hier werd in 1889 volgens recent onderzoek de KNVB opgericht. De grootvader van Jan van den Berg huurde van de gemeente van 1863 tot 1894 de “Koekamp” voor het grazen van zijn dieren, hierop werd als de dieren op stal stonden gesport door de Haarlemse jeugd waaronder de grondlegger van de Nederlandse sport Pim Mulier.

Ook eigendom van de familie was hotel “de Leeuwerik” in de Kruisstraat dat tot in de jaren zestig het clubhuis van onze club was (overigens komt de traditie van de oliebollen op de nieuwjaarsdag van de club hier vandaan).

Jan was een echt voetbaldier, hij speelde eerst bij de voetbalclub „Ripperda” (niet de onlangs opgeheven club maar een eerdere) maar werd al snel Roodbroek. Hij was een pure aanvaller en vanaf 1895 scoorde hij in totaal 130 goals voor de club. In seizoen 1911-1912 (hij was al vijf jaar gestopt in het 1e elftal) was hij zelfs even de vaste keeper van het eerste nadat keeper Jules Utermark naar Singapore vertrok . Jan komt seizoen 1905-1906 ook voor als lid van toenmalig landskampioen HVV omdat hij samen met Roodbroek Luuk van der Dussen met HVV naar Kopenhagen gaat om een toernooi te spelen, dit kwam vooral in de beginjaren van het Nederlandse voetbal veel voor. Zo waren de grootste toppers in die tijd bijvoorbeeld internationals John Sol, Toine van Renterghem, Harm Snellen, Iman Dozy en in jaren 50 zelfs Abe Lenstra ooit Roodbroek.

Ook zijn zeer jong overleden broers waren zeer betrokken bij de club. Broer André was de grondlegger van de cricket en hockey-tak van Haarlem, clubs die nog steeds bestaan onder de namen “Cricketclub Bloemendaal” en topclub “HC Bloemendaal”, hij overleed in 1916 pas 33 jaar oud aan hersenvliesontsteking, broer Chef overleed in 1920 op 30 jarige leeftijd bij een auto ongeluk.

De lijst met sportieve bezigheden van Jan van den Berg is te bijzonder om niet te vermelden. Tijdens de Olympische spelen in 1924 in Amsterdam tot 1947 was hij directeur van het Olympisch stadion en lange tijd lid van de Nederlands elftalcommissie. Jan was voor 1906 vijfmaal international in het officieuze Nederlands elftal waarin hij ook diverse doelpunten maakt, erelid van voetbalorganisatie “De Zwaluwen”, bestuurslid van de K.N.V.B. tussen 1904-1909, lid van de spelregel- en protestcommissie, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandsche Harddraverij- en Renvereniging en behaalde ook prijzen in de ruitersport. Een goed hardrijder op de 500 en 1500 meter schaats en hij is kampioen van Haarlem geweest in kegelen. Voor Hfc „Haarlem” naast vooral voetballer was Jan ook een uitmuntend sprinter bij de atletiek tak, een voortreffelijk bandy-speler en aanvoerder van het cricket elftal en is hij samen met Jaap van Balen Blanken en Henk Hut erevoorzitter van de club.

Jan bleef zijn gehele verdere leven lid en de reddende engel waardoor de club kon overleven, hij maakte nog mee dat de club in 1946 landskampioen werd en het huidige stadion werd in 1948 nog door hem geopend.

Hij kreeg zeer terecht al in 1920 de titel erevoorzitter van de club. Jan van den Berg overleed 21 december 1951 in Zandvoort. Als er een Haarlemmer is die nog een plaatsje verdient op de “Hall of Fame” bij het Kennemer Sportcentre dan is het wel onze erevoorzitter.