Op studiereis naar Beerschot

ANTWERPEN – Het Project wordt het genoemd. De wederopstanding van Beerschot, de voetbalclub die in mei 2013 failliet werd verklaard. Twee jaar later kijkt heel België vol ontzag naar de ontwikkelingen in het Olympisch Stadion in Antwerpen-Zuid, waar onlangs het tweede kampioenschap op rij werd gevierd.

Door Arnold Aarts – 20-4-2015, 11:02 (Update 20-4-2015, 11:49)


Een stokoude vereniging die van de ene op de andere dag uit het voetballandschap verdwijnt. Bij Beerschot legden ze zich niet neer bij het wrange einde van de club uit 1899. HFC Haarlem is tien jaar ouder en ook daar wordt het faillissement – vijf jaar na dato – door een groep clubgetrouwen nog altijd niet geaccepteerd.

Drama

Maar hoe moet een club nieuw leven worden ingeblazen? Waar begin je? En hoe wordt voorkomen dat het niet opnieuw eindigt in een drama? Vragen genoeg. Wellicht worden antwoorden gevonden bij Beerschot. Met die gedachte stappen Jan Souverein (oud-secretaris van Haarlem), Jerry Baars (voormalig bestuurslid van de businessclub) en Dennis Ligthart (ex-bestuurslid van de supportersvereniging) deze zaterdagmiddag bij het Haarlem-stadion in de auto. Piet Hooft, de voorzitter die op 25 januari 2010 zijn handtekening moest zetten onder de faillissementsverklaring, is op het laatste moment verhinderd.

Enthousiast

Bij Beerschot reageerden ze meteen enthousiast op het mailtje van de Haarlem-delegatie, vertelt Baars. De deur stond wagenwijd open en geen vraag zou onbeantwoord blijven. Dat blijkt als twee uur later bestuurslid Laurent Heesterbeek en persvoorlichter Danny Geerts de groep welkom heten. Een rondleiding in het stadion, dat werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1920, volgt.

En veel uitleg. Hoe op de afscheidsbijeenkomst van Beerschot in juni 2013 maar liefst achtduizend toeschouwers afkwamen. En dat toen direct het idee was geboren om een ander Beerschot op te richten. Want zo’n opkomst vertelde toch alles over het draagvlak voor een nieuw initiatief. ,,De club was dood, maar de ziel van de club niet’’, vertelt Heesterbeek.

Oplossing

De Belgische bond vond het prima. Beerschot was van harte welkom in de achtste (!) klasse. Maar dat zagen de doorstarters niet zitten. De oplossing werd dicht bij huis gevonden. In het stadsdistrict Wilrijk, op twee kilometer van het eigen stadion. Een club die in Eerste Provinciale voetbalde (vergelijkbaar met de eerste klasse amateurs in Nederland) voor amper honderd toeschouwers. Een niveau waarop het nieuwe Beerschot wel wilde beginnen. Een fusieclub was geboren.

Ook het nieuwe Haarlem voelt weinig voor een start op het allerlaagste amateurniveau, vertelt Jerry Baars. ,,Daar krijg je geen sponsor voor, je moet je vereniging kunnen verkopen. Dat lukt niet als de weg omhoog veel te lang is.’’ Baars gaat het liefst samen met een club op behoorlijk niveau. ,,Dan kun je denken aan een vereniging als Chabab, die het moeilijk heeft het hoofd boven water te houden.’’

Achtduizend

Onder de naam KFCO Beerschot-Wilrijk speelde de fusieclub op 1 september 2013 de eerste wedstrijd. Aantal toeschouwers: achtduizend. Op het veld voetballers, die overdag gewoon werken of studeren en ’s avonds trainen, vier keer per week. De Nederlanders Dyron Daal en Djuric Ascencion zijn de enige fullprofs. ,,We willen geen spelers meer met dikke nekken die na een nederlaag met een koptelefoon op lachend uit de kleedkamer komen’’, schetst Danny Geerts. Alleen voetballers met clubgevoel zijn welkom.

Gezond

Beerschot werd fluitend kampioen en onlangs werd ook in vierde klasse de titel gehaald. Nog twee keer promoveren en de rentree op het hoogste niveau is een feit. ,,Maar onze hoofdambitie is gezond blijven’’, benadrukt Geerts. ,,Grote risico’s nemen we niet meer. Als we het na twee faillissementen nog steeds niet weten, dan leren we het nooit.’’

Vanavond is VC Herentals te gast. Er zijn 6155 toeschouwers op het duel afgekomen. De skyboxen puilen uit, evenals de restaurants. Niet minder dan zevenhonderd mensen eten vanavond in het stadion. ,,Het heeft iets surrealistisch’’, vindt bestuurslid Heesterbeek. ,,Alles bij ons is op het hoogste profniveau, behalve het voetbal.’’ Beerschot wint met 2-0 door goals van Dries Ventose en Dyron Daal. Het is feest op het Kiel.

De Haarlem-delegatie rijdt rond middernacht terug naar huis, diep onder de indruk van het avondje Antwerpen. Het enthousiasme om een doorstart te maken, is alleen maar groter geworden. Een volgende stap is de haalbaarheid te onderzoeken van een aandelenemissie. Zo is het plan zoals Beerschots aartsrivaal FC Antwerp dat onlangs presenteerde, uitgebreid bestudeerd.

Startkapitaal

Door sponsors en supporters de kans te bieden mede-eigenaar te worden, moet een startkapitaal worden opgebouwd. Baars: ,,Want als we bij een club aankloppen voor een fusie of samenwerking, moeten we wel iets te bieden hebben. We gaan kijken hoe we het goed moeten aanpakken.’’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron : Haarlems Dagblad