De eerste promotie van de club
In 1896 was Hfc Haarlem nog een echte elite club. Wanneer we naar de namen van de selectie kijken zien we dat het team bestond uit jongens van adel, groot industriëlen, ingenieurs, hoge militairen en artsen.
Seizoen 1896/1897 begon voor Hfc Haarlem dramatisch,zeer vermoeid kwamen de spelers uit het voorgaande seizoen. Eén van de grote spelers Eduard Gerth van Wijk had tijdens een wedstrijd zijn been gebroken en de genezing daarvan was zo dramatisch verlopen dat zijn been afgezet moest worden. Eduard zou wel een clubicoon worden echter wel in een bestuurlijke rol.
Ook had de club geen terrein door een misverstand met de gemeente, dit werd opgelost doordat stadgenoot HFC haar velden beschikbaar stelde aan de Roodbroeken. Na een flinke rusttijd waren de spelers echter wel vastberaden, alles zou op het spel worden gezet, het was nu of nooit!
Het was tweede seizoen van de grote man van de club Jan van den Berg hij was zeker in de tijd voordat Kick Smit naar de club kwam een beroemd voetballer. Als eerste international van de club was hij in zijn tijd een beroemde aanvaller. Hij scoorde uiteindelijk 130 doelpunten voor de club , was jarenlang voorzitter en de eerste directeur van het Olympisch stadion. De tweede belangrijke speler was Herman Gerth van Wijk broer van Eduard en officier in opleiding op de militaire academie in Breda en net als Jan international van de club.
Het seizoen begon met een oefenwedstrijd van Haarlem dat toen de bijnaam “klein Haarlem” had tegen gastheer HFC met de bijnaam “groot Haarlem” dat al 3 maal landskampioen was geweest en al in de hoogste voetbaldivisie speelde. Met maar liefst 12-2 won HFC Haarlem van de blauw-witten en de bijnamen werden omgedraaid!
Een fusie met datzelfde HFC waarvoor vooral stamvader van de Nederlandse sport Pim Mulier groot voorstander van was ketst af op een te kiezen naam. In de tweede divisie compettie speelde de club tegen lang vergeten clubs als de machinistenclub Swift uit Amsterdam , Uni en AAC .
Na een succesvol seizoen speelde de Roodbroeken de laatste wedstrijd tegen stadgenoot HFC voor promotie degradatie , Haarlem won en HFC dat nota bene haar velden aan Haarlem uitleende degradeerde. Door de promotie ging de club voetballen tegen de grote clubs van die tijd HBS, HVV en Sparta Rotterdam . De stad Haarlem had er een topvoetbalclub bij, de Roodbroeken bleven dat bijna 120 jaar lang.