Sfeerimpressie Lezing Glorie en Ondergang van HFC Haarlem op zondag 15 januari 2017

Fantastische middag

De lezing is een onderdeel van de tentoonstelling over Haarlem Sportstad in het Museum Haarlem. In het zaaltje van het museum waren zo’n 60 mensen op de lezing afgekomen.

De lezing is georganiseerd door de Stichting HFC Haarlem 1889 en de roodbroeken Jan-Jaap van de Berg en Michael Struis verzorgde de presentatie. Jan-Jaap had speciaal voor deze gelegenheid 100 prachtige foto’s uit de roemruchte

Joop Bockling in gesprek met Luc Nijholt

historie uitgezocht. In het voortraject zijn gesprekken gevoerd met Jan-Willem van de Wetering, supporter sinds 1969 en Jan Heeremans, voormalig directeur externe relaties van ontwikkelaar Fortress. In het publiek ook talrijke oudvoetballers, zoals Luc Nijholt, Marcel Liesdek, Joop Bockling, Martin Haar, Aad Vreeken en Pieter Keur.

De lezing had ook iets van een rouwverwerking. Bijna zeven jaar geleden werd de stekker uit de club getrokken en tot

Op weg naar Moskou in oktober 1982 met vlnr: Martin Haar, trainer Hans van Doorneveld en Gerrie Kleton

op de dag van vandaag doet dat nog altijd pijn. In de zaal is dat voel- en merkbaar. De lezing gaat ook vooral over die laatste periode en dat schuurt. Een stad met meer dan 150.000 inwoners zonder betaald voetbal. Zonder een voetbalstadion. De sport in Haarlem heeft al veel verloren. Hoe anders zou het kunnen zijn met een stadion Oostpoort in 2017 en een prachtige nieuwe woonwijk in Haarlem-Noord aan de Jan Gijzenkade? Uiteindelijk zijn er dus alleen maar verliezers is de harde conclusie.

Natuurlijk is er ook ruimte voor nostalgie; voor mooie verhalen over doelpunten die geen doelpunten waren en een verdwaalde Japanner.

Na afloop van de lezing werd er nog langdurig nagepraat; geborreld en verhalen opgehaald. Natuurlijk bekeken alle gasten ook nog de bijzonder leuke tentoonstelling die tot en met mei nog is te bezichtigen.

De stichting is de laatste maanden erg productief geweest met de boekpresentatie van Ruud Gullit en nu ook weer het prima verzorgen van de lezing.

Het podium zag er prachtig uit