Over ons

Stichting Haarlem 1889

Gegevens over de Stichting HFC Haarlem 1889.

  1. Opgericht op 25 januari 2011.
  2. De huidige bestuursleden Piet Hooft, Jan Souverein, Dennis Ligthart, Jerry Baars zijn in functie vanaf 1 mei 2015 en Andy van der Linde sinds 09 juni 2023.

Piet Hooft (Voorzitter)

Als HFC Haarlem op 25 januari 2010 failliet wordt verklaard, ben ik ruim 52 jaar lid van de club. Denk dat mijzelf wel een echte Roodbroek mag noemen.

Heb jarenlang in de hogere jeugdelftallen (adspiranten A, junioren A, en een aantal wedstrijden in de toenmalige betaalde jeugd) gespeeld. Vervolgens werd ik keeper in  het derde elftal, later Amateurs 1.Tot de opheffing van de amateurafdeling ben ik bij Haarlem blijven spelen. Daarna nog een aantal jaren bij de veteranen van Bloemendaal. Wilde nog niet stoppen met mijn actieve ‘carrière”.

Als je voetbalde bij HFC Haarlem ging je ook honkballen bij de club. Met een hechte en leuke vriendenclub nog vele jaren honkbal gespeeld en het 50-jarig bestaan gevierd met een jubileumboek en een mooi feest. Het voorzitterschap van de honkbalclub was de opmaat tot bestuurlijke functies bij de voetbalclub.

Zo maakte ik vele jaren deel uit van de ledenraad, zat korte tijd in het amateurbestuur en gedurende lange tijd als secretaris en interim-voorzitter in bestuur van de Haarlem Business Friends, de businessclub van HFC Haarlem. Toen in november 2019 een kandidaat-voorzitter afhaakte, ben ik interim-voorzitter geworden. Helaas is het niet gelukt de club voor ondergang te behoeden.

Onder naam Simpel schreef ik columns in het clubblad De Roodbroek

Na het faillissement heb ik met een aantal anderen de stichting HFC Haarlem 1889 opgericht. Van die stichting ben ik nu alweer geruime tijd voorzitter.

Het gemis blijft, het onrechtvaardigheidsgevoel ook, maar blijf het belangrijk vinden dat het sportieve erfgoed van onze prachtige club behouden blijft.

En daar werkt de stichting hard aan

Jan Souverein

Jan Souverein (Secretaris)

In de periode 1950 – 1960 kwam ik regelmatig bij “De club” op de staantribune achter het doel van doelman Snijders.Het contact met de HFC Haarlem werd hersteld toen Sony Music, waar ik als financieel directeur werkzaam was, in de jaren 90 businessclub lid werd en als drukwerksponsor werd geïntroduceerd.

Na mijn pensionering in 1998 werd ik door de toenmalige voorzitter Ruud van der Geest (oud-wethouder van de Gemeente Haarlem) gevraagd om als secretaris plaats te nemen in het bestuur.

Deze functie heb ik bekleed tot het faillissement in januari 2010.

Dennis Ligthart (Penningmeester)

Ik kwam bij Haarlem vanaf 1980. De laatste 10 jaar deed ik de verkoop van de merchandising van de club. Memorabele wedstrijden waren voor mij de Europa Cup wedstrijden tegen AA Gent en Spartak Moskou, maar ook de thuiswedstrijden tegen Ajax 3-3 en de winst tegen PSV 4-1

En natuurlijk de uitwedstrijd tegen Fortuna waarbij na de winst een groot feest uitbrak bij het stadion.

Jerry Baars (Bestuurslid)

Andy van der Linde (Bestuurslid

Halverwege de jaren 80 speelde ik in de jeugd van de HFC Haarlem en bleef altijd supporter van de club.
Na het faillissement van de HFC Haarlem in 2010 ben ik verzamelaar van HFC Haarlem artikelen geworden. Nu bezit ik een groot archief onder andere dankzij oud spelers en supporters.
Ik heb ook veel contacten gelegd met oud spelers/trainers voor onder andere het organiseren van voetbalwedstrijden met oud-HFC Haarlem spelers, onder de naam HFC Haarlem Legends, rondom de oprichtingsdatum van de club te weten 1 oktober.


Het doel van deze Stichting kan als volgt worden samen gevat:

“Het organiseren van evenementen en andere activiteiten om het gedachtegoed van de voormalige betaald voetbal organisatie HFC Haarlem in ere te houden”.

De stichting wil dit bereiken door onder andere:

  1. Het archief van de roemruchte club te ordenen en aan te vullen.
  2. Het 1 a 2 keer per jaar uitbrengen van het tijdschrift “De Roodbroek”.
  3. Rond 1 oktober (oprichtingsdatum) van elk jaar een speciale activiteit te organiseren.
  4. Op korte termijn een digitaal HFC Haarlem museum te realiseren. Mocht de gemeente Haarlem besluiten dat er in de nabije toekomst een Sport/Voetbalmuseum gaat komen, dan zal de Stichting HFC Haarlem 1889 er naar streven dat onze club een prominente plaats in een dergelijk museum zal krijgen.
  5. Het organiseren van de “Roodbroekborrel “ op elke laatste vrijdag van de maand in het Partycentrum Haarlem (oude locatie van de business club van de HFC Haarlem) waarbij een spreker zal worden uitgenodigd.
  6. Een bijdrage te kunnen leveren aan een mogelijke herstart van het betaalde voetbal in Haarlem.

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen van deze Stichting stuur dan een mail naar hfchaarlem1889@gmail.com

Bestuur van de Stichting HFC Haarlem 1889 bestaat uit:

Piet Hooft, Jan Souverein, Dennis Ligthart, Jerry Baars en Andy van der Linde .

Email: hfchaarlem1889@gmail.com

Twitter: Klik hier

Facebook: Klik hier