Maus de Kock

 
 
 

Een bijzondere speler van de club was wel Maurits Alexander “Maus”de Kock.

Maus de Kock
Maus de Kock

 

Hij werd 15 augustus 1881 in Haarlem geboren In een gezin met 7 kinderen, zijn vader was directeur van de Rijks-kweekschool aan de Leidsevaart

Maus de Kock kwam in 1898 drie jaar na het debuut van zijn oudste broer Aart bij de Roodbroeken in het 1e team van Hfc Haarlem te spelen. Het was het eerste jaar van de club als 1e klasser (wat nu de eredivisie is).

De club bestond negen  jaar na haar oprichting voornamelijk nog steeds uit rijkeluiszoontjes studerend aan de stedelijke HBS. Twaalf  jaar lang bleef Maus de Kock vrijwel iedere wedstrijd in het 1e van de Roodbroeken en won met de club 2 Holdert bekers, (tegenwoordig de KNVB beker). In 1899 speelde

Na de stedelijke HBS doorlopen te hebben studeerde hij medicijnen te Amsterdam met specialisatie chirurgie en werd ook chirurg van beroep.

Vele jaren was Maus secretaris/penningmeester bij de club en hij werd in 1909 al tot erelid benoemd, tot 1914 scoorde de al round speler in de verdediging en het middenveld waar hij zowel links als rechts speelde 3 doelpunten in het eerste.

Maus vertrok na zijn huwelijk met dokter Anna de Vos (zij was arts in gynaecologie en oogheelkunde) naar Soerabaja Nederlands Indië om daar een kliniek te beginnen en 2 plantages te bestieren in Kali Gambang, deze ondernemingen legden de grondslag voor een groot kapitaal.

In de oorlog werd het echtpaar de Kock geïnterneerd door de Japanners in een Jappenkamp, gelukkig kwamen zij hier levend uit en ze vertrokken na de oorlog naar Australië .

Na hun pensionering vanaf 1958 rentenierde het echtpaar aan de Franse Rivièra, Maurits de Kock overleed op hoge leeftijd 8 april 1971 in den Haag

De naam van Maurits en zijn vrouw Anna leven heden ten dage nog steeds voort, hun kapitaal schonken ze in een stichting voor kankeronderzoek met de naam de “Maurits en Anna de Kockstichting”

Het nagelaten kapitaal bedraagt circa 2,5 miljoen euro, hieruit wordt jaarlijks circa 100.000 uitgekeerd ter ondersteuning van projecten omtrent kankeronderzoek.