Geschiedenis HFC Haarlem

Beknopte geschiedenis van onze club Hfc Haarlem:

1889

Tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs wordt de Eiffeltoren officieel ingehuldigd. Nederland krijgt zijn eerste Arbeidswet,deze verbiedt gevaarlijk werk en nachtarbeid voor vrouwen en kinderen tot 12 jaar. In Japan wordt het bedrijf Nintendo opgericht, Preston North End wordt de eerste voetbalkampioen van Engeland.

Op initiatief van Pim Mulier wordt de Nederlandse Atletiek en Voetbalbond, de voorloper van de KNVB, opgericht en in onze stad wordt op 1 oktober onze club Hfc Haarlem opgericht.

De club komt voort uit een cricketclub gestart door een groep schooljongens waaronder de eerste captain en voorzitter Piet Charbon en Daan Santhagens,rond 1885  fuseerde deze cricketclub “Haarlem” met een nog veel oudere club. De voetbalclub speelde haar eerste wedstrijd op 20 oktober 1889 aan de Parklaan tegen Adsp-Excelsior en won met 2-0

In 1892 kreeg de club toestemming van de garnizoenscommandant van Haarlem om te spelen voor de Cavaleriekazerne door dit besluit groeide de club meteen groter want veel officieren sloten zich bij de club aan.

Na lange tijd een zwervend bestaan te hebben geleid  kreeg de club in 1907 een vaste plaats en stadion in de hoek van de Rijksstraatweg en de Jan Gijzenvaart. In 1902 en 1912 wint de club de Holdert beker, de huidige KNVB beker en in 1912 de zilveren bal (overigens een veel mooiere beker dan de Holdert-beker)

De belangrijkste namen van  de club in de eerste jaren waren Jan van den Berg, de Engelsman Bert Healey en de gebroeders Haak en Houtkoper. Ook Jaap Eden was lid van de club maar werd niet als voetballer wereldberoemd maar als meervoudig wereldkampioen wielrennen en schaatsen, in zijn tijd was hij de populairste sporter van het land.

Haarlem was toen nog een eliteclub en had veel vermogende leden waaronder ook een echte suikeroom, Dhr. Hin eigenaar van de bekende kousenfabriek in de stad, hij was een groot fan van de club en spendeerde daar veel geld aan .

Internationals

Voordat het Nederlands elftal officieel werd opgericht was er al een elftal met de beste spelers van het land die tegen profclubs uit Engeland of andere landenteams speelde met natuurlijk ook spelers van onze club, Jan van den Berg,Hein Kremer,Muis Kruseman,Herman Gerth-van-Wijk speelde hierin en zelfs één maal met z’n vieren in één wedstrijd. De eerste officiële international van de club speelde in de eerste interland van het Nederlands elftal. In 1905 Piet Stol won met Oranje met 4-1 van België , na Piet Stol kwamen nog zestien spelers uit voor Oranje

Deze internationals waren Gerrit Bouwmeester, Nico de Wolf, Arie Bieshaar, Jur Haak, Henri Baay, Piet Tekelenburg, Martien Houtkooper, Klaas Breeuwer, Wiggert van Daalen sr, Kick Smit, Wim Roosen, Piet Groeneveld, Joop Odenthal , Cees Kuys, Ruud Gullit en keeper Edward Metgod.

In 1934 kreeg de club een speler met ongekende kwaliteiten ,opgegroeid onder de rook van het stadion kwam Kick Smit naar de club , al snel speelde hij in het Nederlands elftal, naar hem werd later de hoofdtribune vernoemd Kick Smit staat nog steeds 10e in de topscorerslijst van Oranje aller tijden.

In 1935 kreeg het Haarlem stadion als 1 van de eerste clubs in Nederland een lichtinstallatie, deze werd in de tweede wereldoorlog verstopt voor de bezetter die opdracht gaf het hele stadion te ontmantelen. Door de ontmanteling moest de club na de oorlog noodgedwongen haar thuiswedstrijden afwerken bij clubs in de omgeving, zo speelde de club aan de Spanjaardslaan bij HFC en op het Heemsteedse sportpark bij RCH, hier werd de club in 1946 onder leiding van legende Kick Smit landskampioen van Nederland.

Betaald Voetbal

In 1954 bij de invoering van het betaalde voetbal in ons land werd Haarlem na veel wikken en wegen samen met stadsgenoten RCH en EDO een betaald voetbalvereniging.

In 1969 promoveert de club naar de eredivisie, het decennium hierop degradeert en promoveert de club 3 maal.

Begin jaren 80 had de club een gouden vriendenteam met een jonge Ruud Gullit en spelers als Gerrie Kleton, Joop Bockling, Wim Balm, Piet Keur, Piet Huyg, Keith Masefield en Martin Haar die in 82 de eerste voetballer van het jaar werd.

Twee maal werd de club 4e in de eredivisie en in seizoen 82-83 ging Haarlem onder leiding van trainer Hans van Doorneveld Europa in.

Europees Voetbal

Tegen de eerste tegenstander AA Gent werd gewonnen en gelijk gespeeld en de club trof in de tweede ronde het grote Spartak Moskou en werd uitgeschakeld. Tijdens de uitwedstrijd in het Olympisch Stadion  Loezjniki in Moskou vond de Loezjniki ramp plaats, door verdrukking kwamen officieel 66 mensen om het leven, maar toeschouwers van de wedstrijd hebben het echter over veel grotere aantallen slachtoffers.

Degradatie

In 1989 kan de club onder leiding van trainer Dick Advocaat degradatie nog afwenden maar na negen jaar eredivisie degradeert de club in 1990 naar de eerste divisie.

Pas in 2006 is het weer feest aan de Jan Gijzenkade als de club een periodetitel pakt, helaas resulteert dit niet tot promotie naar de eredivisie, het jaar erop haalt de club nog wel de kwartfinale van de KNVB beker maar wordt helaas uitgeschakeld door Heracles Almelo.

Faillissement

Rond 2005 wil de club een oplossing voor het zwaar verouderde stadion en wil graag verhuizen naar een nieuw te bouwen stadion genaamd Stadion Oostpoort. Dit nieuwe stadion moest plaats bieden aan 8.000 bezoekers en zou nabij Knooppunt Rottepolderplein moeten komen, de bouw zou in 2008 moeten starten. Op 18 februari 2009 werd bekend dat het project, mede door de financiële crisis, geen doorgang zou vinden. Het uitblijven van een nieuw stadion was één van de oorzaken dat de club in november 2009 bekendmaakt dat men per 1 december failliet dreigde te gaan, tenzij men binnen enkele weken een bedrag van 3 tot 6 ton binnenhaalde.

Zowel de gemeente Haarlem als Ajax, waarmee de club een samenwerkingsverband heeft weigerden voor de tekorten op te draaien.

Na een reddingspoging van de supporters wordt op 25 januari 2010 bekend dat de bewindvoerder het faillissement heeft aangevraagd voor de club; kort daarop werd het faillissement uitgesproken en enkele dagen later werd de club uit de competitie gehaald. De supporters namen op 31 januari afscheid van de club door het houden van één minuut stilte.

De laatst gespeelde wedstrijd van het oude HFC Haarlem was een uitwedstrijd tegen Excelsior Rotterdam. Haarlem ging niet in beroep tegen de uitspraak tot faillissement, waarna de KNVB de club uit de competitie haalde.

De rode broek leeft nog een beetje voort in de fusieclub Haarlem Kennemerland dat nog steeds in het oude stadion aan de roemruchte Jan Gijzenkade speelt.

De stad, ooit sportstad van het land, bakermat van het Nederlandse voetbal met drie betaald voetbalverenigingen moet het zonder betaald voetbalclub doen. MAAR………………………….

Stichting HFC Haarlem 1889 doet zijn best om het gedachtegoed van HFC Haarlem in leve te houden.